Изборът на народни носии

Изборът на народна носия може да бъде доста труден.  Огромното разнообразие затруднява всички ни и именно заради това е добре да знаем какво точно търсим.
Може би ви е добре известно, че цветът и моделът на народната носия от pensiluet.com зависи от региона, за който е характерна. Точно поради тази причина доста хора избират носия на база родния край. Разбира се, това е един от начините. Но също така няма нищо лошо в това да изберем носията според нейния външен вид. Всъщност основните модели са четири.
Ще започнем със саяната носия. При нея ризата е интересна, тъй като има широки ръкави с дължина до лактите. А като цяло моделът на самата риза напомня на модела на днешните туники.
Друг типичен модел на българска носия е сукмената. Както подсказва самото й име, при нея сукманът е основна част. Той се изработва от доста дебел плат и моделът му е на типичен сукман. Цветът пък в повечето случаи е тъмен. За сметка на сукмана, престилката на сукмената народна носия е цветна.
Следващата типична българска носия е еднопрестилчената. Както се досещате, основна роля играе именно престилката. Всъщност цветовете при нея могат да бъдат най-различни, а интересното е самото връзване в двата края на престилката. Именно странното връзване позволява на цялата носия да се движи при ходене.
Задължително е да споменем и двупрестилчената народна носия. Едната престилка се поставя отпред, а другата е отзад, което придава доста женственост на целия модел.
И днес можем да се сдобием с желаната от нас народна носия. Става дума за онлайн магазин за народни носии, в който бързо и лесно можем да намерим моделите, които търсим и то на достъпни цени, което превръща пазаруването на носии в истинско удоволствие.